Steka
saker och ting i ugnen i en form pratade jag om förra
gången. Självklart ska man inte ha så mycket vätska av
det man häller i, några skvättar räcker. Man vill ju
trots allt inte ha vattnig mat. Nu fortsätter jag på
temat jag påbörjade då och ger er hela
tillvägagångssättet. I juletider kan man ha detta recept
i åtanke: Tag fram en form där du har smör i botten
(börja köpa smör/margarin på flaska om du inte gjort det
tidigare), lägg i det du vill steka (exempelvis
hamburgare i detta fall), krydda rikligt med örtsalt,
dill och grillkrydda. Häll i några skvättar glögg i
formen tätt följt av lika mycket whisky (som jag sa
förut, budgetvariant finns, t.ex. Jack Daniels eller
billigare sorter). Ställ in i ugnen på 200 grader och
vänd lite då och då. Servera med valfri produkt, såsom
ris, pasta, potatis eller couscous. Någon sås behövs
inte då du kan använda curryketchup eller vanlig dito.
Smaklig spis! |
|
Ett
alternativ vid din matlagning är att använda Bulgur.
Detta används istället för pasta, potatis eller ris och
tillagas som ris. Bulgur är ett traditionellt
baslivsmedel från främre Asien och består av vetekorn.
Funkar bra i de flesta kök och i de flesta rätter.. |
|
Nu till
ett lite hemligt recept som jag fått av min mor, eller
som jag lärt mig av min mor lättare sagt. Vi kör
tillvägagångssättet på en gång. Tag två stycken skivor
limpa (rekommenderas dock att du tar fyra på en gång),
bred smör på dessa, ta sedan fram kaviar och bred på det
också i rikligt valfri mängd. Skiva purjolök och lägg på
de båda skivorna i strimlor eller valfritt utseende.
Krydda med paprikakrydda, örtsalt (använd alltid
örtsalt i alla sammanhang) samt rikligt med
curry! Stek ett ägg i en panna vid sidan om och lägg
sedan det på smörgåsen. Lägg ihop skivorna, häll i smör
i pannan igen och lägg i smörgåsen. Vänta tills en
gyllenbrun skorpa har täckt båda sidorna och servera
sedan direkt! Men ät naturligtvis denna rätt med kniv
och gaffel, din slusk. Egentligen ska man blanda kaviar,
kryddor och purjolöken i en skål innan man har det på
smörgåsen men det funkar lika bra att göra det separat
direkt på. En succé genom åren och mycket gott även om
man kanske inte gillar kaviar annars.. |
|
|